21 Ocak 2013 Pazartesi


   NBA'DE SON 15 YILIN DRAFT FİYASKOLARI


          NBA'de takımlar arası güç dengesini sağlayan en önemli unsurlardan biri kuşkusuz draft hakları. Lise ve kolej takımlarında oynayan oyuncuların NBA'e adım atmadan seneler önceden takip edilmeye başlanması, milyon dolarlık takımların ümitlerini bu genç oyunculara bağlaması ve hatta bu oyuncuların profesyonel kariyerine başlamadan çok büyük meblağlara sponsorluk anlaşmaları imzalamaları durumun ciddiyetini gösteren detaylardan.

        Hem takımların yaptıkları yanlış seçimler, hem de seçilen oyuncuların yaşadıkları uyum sorunları ve talihsiz sakatlıklar nedeniyle Nba tarihinin değişmesinde katkıda bulunan 10 fiyaskoya başlayalım.

        10) Hasheem Thabeet (2009 Draftı 2. Seçim - Memphis Grizzlies)

           
         Connecticut formasıyla 3 yıllık kolej kariyerinde Double-double ortalamaya yakın oynayan ve Big East Player of the Year seçilen Thabeet, 4 yıllık Nba kariyerinde sakatlıklarla boğuştu ve 2.3 sayı ve 2.7 ribaund ortalamalarıyla hayal kırıklığı yarattı.
         Kaçırdıkları Oyuncular: James Harden (3), Tyreke Evans (4), Ricky Rubio (5)

         9) Adam Morrison (2006 Draftı 3. Seçim - Charlotte Bobcats)


        Geçen sene Beşiktaş Milangaz formasıyla izlediğimiz Morrison, kolej kariyerinde çok iyi performanslar göstersede Nba'de bekleneni veremedi en büyük hayal kırıklıkları listesinde yerini aldı.
        Kaçırdıkları Oyuncular: Brandon Roy (6), Rudy Gay (8), Rajon Rondo (21)

        8) Jay Williams (2002 Draftı 2. Seçim - Chicago Bulls)


        Duke Üniversitesi'yle çok başarılı bir kariyeri olan ve numarası emekli edilen Williams büyük beklentilerle Bulls tarafından seçildi. 2002 Dream Team kadrosunada alınan Williams motorsiklet kazasıyla bacağını kırdı ve bir daha eski performansını gösteremedi.
        Kaçırdıkları Oyuncular: Amare Stoudemire (9), Caron Butler (10), C. Boozer (35)

        7) Shaun Livingston (2004 Draftı 4. Seçim - L.A.Clippers)


         Youtube'da ki iç burkan sakatlık videosu Livingston'un başarısızılığının sebebini anlatmaya yetiyor. İlk yıllarında ortalama sezonlar geçiren Shaun, sakatlığı ardından bir daha o seviyeye gelemedi.
         Kaçırdıkları Oyuncular: Luol Deng (7), Andre Iguodala (9), Josh Smith (18)

         6) Michael Beasley (2008 Draftı 2. Seçim - Miami Heat)


       Kansas State ile 26.5 sayı 12.5 ribaund ortalamalarıyla müthiş bi sezon geçiren Beasley, Derrick Rose'un ardından Miami Heat tarafından seçilmişti. İlk 2 sezonunda 14.5 sayı, 6 ribaund ortalamasını tuttursada disiplinsiz davranışları ve marijuana içerken çekilen fotoğrafları basına yansımasından sonra 2 draft hakkı karşılığında Minnesota Timberwolves'a takas oldu.
       Kaçırdıkları Oyuncular: Russell Westbrook (4), Kevin Love (5), Eric Gordon (7)

       5) Kwame Brown (2001 Draftı 1. Seçim - Washington Wizards)


        Liseden Draft'a girmeyi tercih eden oyunculardan biri olan Kwame Brown, Nba'de ki uzun kıtlığı sebebiyle değerinden üst sıralarda seçilen oyuncuların başında geliyor. 12 yıllık Nba kariyerinde 6.7 sayı 5.5 ribaund gibi vasat ortalamalarda listemizde 5. sırada yer alıyor.
        Kaçırdıkları Oyuncular:  Tyson Chandler (2), Pau Gasol (3), Joe Johnson (10)

        4) Greg Oden (2007 Draftı 1. Seçim - Portland Trailblazers)


         Son 10 yılda Draft'a katılan en potansiyelli uzun olarak gösterilen Greg Oden, Ohio'da ki ilk kolej yılında All-American First Team'e seçildi. Nba Draftı'n da Kevin Durant'in önünde 1. sırada seçilen Oden'in yakasını sakatlıklar bir türlü bırakmadı. 5 yıllık kariyerinde sadece 82 maç oynayabildi. O zamanki adıyla Seattle Supersonics'in seçtiği Kevin Durant'in yaptıklarına bakınca Nba'in tarihinin değiştiği seçimlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
         Kaçırdıkları Oyuncular: Kevin Durant (2), Al Horford (3), Mike Conley (4)

         3)Marvin Williams ( 2005 Draftı 2. Seçim - Atlanta Hawks)


          North Carolina formasıyla 11.3 sayı 6.6 ribaund ortalamalarıyla oynayan, atletikliği ve savunmayısla ön plana çıkan Williams 2005 Draftı'nda 2. sıradan seçildi. Fakat bir türlü beklenen patlamayı yapamayan Williams 7 yıllık Atlanta kariyerini 11.5 sayı, 5.2 ribaund ortalamalarıyla tamamladı. Kendinden sonra seçilen Deron Williams ve Chris Paul'un süperstar seviyesine gelmesi Williams seçimini fiyasko yapan en büyük faktörlerden.
          Kaçırdıkları Oyuncular: Deron Williams (3), Chris Paul (4), Andrew Bynum (10)

          2)Michael Olowokandi ( 1998 Draftı 1. Seçim - L.A.Clippers)

          
           Uzun olsunda çamurdan olsun mantığıyla üst sıralardan seçilmiş bir oyuncu daha. Clippers taraftarı seçilen diğer oyuncuların yaptıklarını gördükten sonra uzun süre kafasını duvarlara vurmuş olmalı. Kandi 9 yıllık Nba kariyerini 8.3 sayı, 6.8 ribaund ortalamalarıyla tamamladı.
            Kaçırdıkları Oyuncular: Vince Carter (5), Dirk Nowitzki (9), Paul Pierce (10)

           1) Darko Milicic ( 2003 Draftı 2. Seçim - Detroit Pistons)

          
             Ve 1 numaraya geldik. 1984 (Jordan, Barkley, Hakeem, Stockton), 1996 (İverson, Kobe, Nash, Ray Allen, J. O'Neal) ile birlikte Nba tarihinin en bereketli senelerinden biri olan 2003 Draftı'nda Detroit Pistons 2.sıradan Carmelo, Wade ve Bosh'u es geçerek Milicic'i seçiyor. Bu hamleyle Nba tarihini tamamen değiştiren Pistons yönetimi yaptığı yanlışın bedelini daha uzun süre ödeyecek gibi görünüyor.
            Kaçırdıkları Oyuncular:  Carmelo Anthony (3), Dwyane Wade (4), C. Bosh (5)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder